.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ 14 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Σε ηλικία 14 ετών η  Rabi έφυγε από το σπίτι της στο Νίγηρα όταν έμαθε ότι η γιαγιά της θα την εξανάγκαζε να παντρευτεί.(φωτό)Mariages précoces et forcés au NigerOι πρόωροι και καταναγκαστικοί γάμοι πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως. Τα παιδία-νύφες.Παρά τις ενέργειες σε διεθνές πολιτικό επίπεδο για την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου του γάμου για ανήλικα κορίτσια οι γάμοι παιδιών επεκτείνονται και το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σε 41 υπό ανάπτυξη χώρες τουλάχιστον το 30 % των κοριτσιών παντρεύονται πριν τα 18. Πρόκειται για 14,2 εκατομύρια κοπέλες το χρόνο.Αναμένεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία 50.000.000 κορίτσια θα παντρευθούν πριν συμπληρώσουν το 15 έτος της ηλικίας τους. Ένας μεγάλος αριθμός τους δεν είναι ούτε 12 ετών όταν παντρεύονται ενώ δεν εξαιρούνται ως και κορίτσια 8 ετών.child bride
ΣεΝίγηρα,Μαλί,Μοζαμβίκη,Ουγκάντα,Κογκό,Τανζανία, Bénin πάνω από το 30 % των γυναικών ηλικίας 20 με24 ετών παντρεύθηκαν ενώ ήταν ανήλικες. Σε 3 χώρες στη Δυτική Αφρική οι αριθμοί υπερβαίνουν ως και το 70%.
Η ένδοια και οι πολιτισμικές παραδόσεις συμβάλουν στη διάδοση κι επέκταση του φαινομένου παρά την υιοθέτηση από τις περισσότερες χώρες ενός νομικού πλαισίου που ορίζει τη νόμιμη ελάχιστη ηλικία για τη σύναψη γάμου.
Η ένωση Plan Belgique πραγματοποιεί σχετική διάλεξη με τη συμμετοχή φορέων,πανεπιστημιακών,ειδικών, και θυμάτων στις 9 Οκτώβρη στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου στις Βρυξέλλες.Η κίνηση επιχειρείται σε συνεργασία με HIVA, ICRW, Girls Not Brides και UNICEF Bελγίου. Θα παρουσιαστεί και μια νέα μελέτης του HIVA (Iνστιτούτο Έρευνας για την Εργασία και την Κοινωνία). (planbelgique.be) 

πηγή